Hart- breincoherentie

Een van de positieve effecten van Tai Chi / Qi Gong is het in balans brengen van het totale lichaamssysteem; hart-brein-coherentie is daar een belangrijk onderdeel in! 

Door Tai Chi / Qi Gong beoefening leg je verbinding tussen en breng je balans in:

1.  Shen ;  je hart, gedachten, gevoelens, overtuigingen, ziel,  bewustzijn

2.  Qi;  je levens-energiestromen

3.  Jing;  je fysieke lichaam, leefomgeving, je voedsel, de lucht die je inademt.

 

De wetenschap heeft ontdekt dat ons hart receptoren heeft en daardoor los van de hersenen signalen oppakt; het kan voelen, invoelen, aanvoelen en stuurt zelfs meer signalen naar de hersenen  dan andersom.  Het is een 'messagecentre'. Je hart(ritme) heeft onafhankelijk, invloed op je emotionele brein.  

Mensen 'zijn op hun best' als ze een evenwichtig, of te wel een coherent hart-breinritme hebben! Misschien herken je ook het volgende; een rationeel besluit is pas oké, zodra "het goed voelt."

Positieve gevoelens als dankbaarheid, waardering, plezier, liefde  zorgen voor een evenwichtige hartslag. Negatieve emoties, stress, woede, bezorgdheid veroorzaken een onregelmatige hartslag en verbruiken te veel energie. 

 

Tai Chi / Qi Gong zorgt voor een goede samenwerking tussen je emotionele en rationele brein.  Het heeft een positief effect op stressvermindering,  'goed in je vel zitten',  een gezonde  bloeddruk, fijne  nachtrust en  op verhoging van je vitaliteit. Zo creëer je de   voorwaarden voor een goed werkend immuunsysteem!

Voor meer uitleg hierover, type het woord 'hartcoherentie' of HearthMath Benelux in bij de  Google- zoekmachine en je wordt rijkelijk voorzien.